Ryžu som skúšal klíčiť najprv klasickú čo sa mi vôbec neosvedčilo. Bežne používaná ryža neklíčila ani po štyroch dňoch. Pravdepodobne stratila túto schopnosť po olúpaní.

Po tejto skúsenosti som sa rozhodol pre ryžu naturál – polo olúpanú

Prvý deň som nechal ryžu namočenú a následne som ju premýval štyri krát denne.
Po štyroch dňoch bola ryža ešte relatívne tvrdá ,I keď mäkšia a ako neklíčená. Pre mňa je chuť klíčenej ryže originálna napriek tomu sa ju pokúsim prirovnám ku známym jedlám. Ryža po štvrtom dni pripomínala kvalitné alldente cestoviny ,alebo ešte o trochu tvrdšie ako alldente. Čo hodnotím pozitívne ako fanúšik ,neúplne rozvarených cestovín. Štvrtý deň klíčenia mala naturál ryža ešte mierne sypký podtón popri hlavnej chuti cestoviny pripomínajúcej. Na piaty deň klíčenia sa mierne sypký podtón stratil
Rozhodol som sa ryžu skúsiť v kombinácií s u Nás bežne používaným dochutením pri varení. Dochutil som ju pár kvapkami slnečnicového oleja a kurkumou.

Bál som sa že sa jemná chuť naklíčenej ryže strati za výŕaznejšiu kurkumu ,ale nestalo sa. Na moje prekvapenie mi táto kombinácia velmi dobre sadla. Zo zvedavosti som pridal ešte trochu morskej soli.
Z tejto zmesi ma zaskočil nával tepla ktoré ma zalialo po konzumácií. A zaujímaví dlhý meniaci sa dojazd chute ktorý trval cca 5 minút možno i viac. Nezapíjal som. Ale počkal a vychutnal som si chuť podobnú ako zostáva po zjedení vlašských orechov ,ale oveľa jemnejšiu. Po určitom čase sa zmenila na niečo čo sa podobá trnkám ale tiež oveľa jemnejšie.

V každom prípade to bol veľmi príjemný zážitok. Ryža bola naozaj veľmi sitá možno to bolo preto akú chuť ponúkla. Ryža ma prekvapila a určite to nie je posledný krát čo som ju klíčil. Z facebookvoej stránky som dostal tipy na dochutenie od Martušky a Editky ktoré chcem ešte vyskúšať. Do najbližšieho naklíčenia snáď zoženiem koreniny.

0 komentárov k článku “Naklíčovanie ryže”Pridajte vlastný →